Dieleman Boekhandel en kantoorinrichting

De ideale werkplek

De werkdruk neemt toe, we zijn continu druk in de weer en nemen te weinig tijd voor rust. De werkhouding is statisch, terwijl de werkzaamheden hectisch en dynamisch zijn. Bepaald geen ideale situatie.

Zelfs de beste stoel is nutteloos, als hij niet correct is ingesteld. Wetenschappelijk is bewezen dat een juiste zithouding rugklachten in belangrijke mate kan verminderen. Een correcte zithouding betekent dat de boven- en onderarmen bij een horizontaal zitvlak ongeveer een hoek van 90° beschrijven, waarbij de onderarm op het bureaublad rust. De voeten moeten met de gehele zool ontspannen op de vloer staan. Verstelbare armleuningen dienen de belasting van armen en ellebogen op te vangen, zodat spanning in schouders en nek wordt vermeden. Om een perfecte afstemming op het individuele lichaam te bereiken, kan het best worden gekozen voor in hoogte verstelbare tafels.

De werkplek moet verstandig worden ingericht en afgestemd zijn op de actuele taken. Wie veel achter een computerscherm zit moet met name letten op de positie van het toetsenbord en het scherm. Eenzijdige belasting vanwege een verkeerde hoofdstand kan namelijk zeer vermoeiend werken. Wanneer verschillende activiteiten worden uitgevoerd en er bijvoorbeeld achter de computer en ook met papieren documenten wordt gewerkt, dient hiervoor voldoende ruimte te worden ingericht.

Sterke kleur- en lichtcontrasten leiden tot snelle vermoeidheid van de ogen. Voorkom dan ook dat het beeldscherm recht voor een raam staat zonder de mogelijkheid van lichtregulering.

Hoe goed u ook zit, uw lichaam heeft behoefte aan regelmatige afwisseling. Richt uw werkplek bewust zodanig in dat u niet overal vanuit uw stoel bij kunt. Sta op om naar het kopieerapparaat of de printer te lopen, om even te pauzeren of om naar een groepsbespreking met collega's te gaan. Kortom, neem regelmatig tijd voor beweging.